Konsthallens logga
Tillbaka till  STARTSIDAN 2017  2018  2019 jan-juni
 2019 juli-dec
 2020 jan-juni
 2020 juli-dec
 2021 jan-jun
 2021 juli-dec
 2022 jan-jun
 2022 juli-dec
 2023 jan-jun
 2023 juli-dec
 2024 jan-jun

Videobiblioteket innehåller inspelningar som oftast skett i samband med en vernissage eller liknande. Här är de inspelningar som gjordes under januari - juni 2024.

Agneta Westerdahl 25 maj – 9 juni 2024

”Jag tecknar, målar och skulpterar. Inspiration får jag av naturens storslagenhet och kraft, dess skönhet in till den tunnaste linjen i ett blomblad. Det oroar mig att relationen hos oss människor och naturen glider allt mer isär. Att kommande generationer kan gå miste om allt värdefullt naturen har gett oss. Den känslan följer med mig in i det jag skapar.”
I denna film berättar konstnären på sitt ödmjuka sätt om sin relation till sin bildvärld, där betraktaren lätt kan bygga in sin egen berättelse utifrån de finstämda verkens innehåll.

Videon är drygt 46 minuter lång och filmades på vernissagedagen den 25 maj 2024.


Ida Rönnberg 4-19 maj 2024

Konstnären berättar om sin utställning:
”Jag fascineras av livets alla skeenden utifrån en kvinnas perspektiv och drömmar som är så verkliga att man inte vet om det är sant. Det känns som att teknologin tar över allt mer i de yngre åldrarna. Det scrollas hutlöst där vi får en väldigt skev bild av vad perfektion ska vara och där barn inte får vara barn. Vi jämför oss konstant med vad vi ser på våra skärmar. Något som inte alls visar sanningen.
Vi lever i en allt snabbare värld där allt ska gå som på räls. Mina verk bjuder in till en helt annan värld som erbjuder en paus från sociala medier. Där kroppar bara är kroppar. Där deras stillhet pausar vår snabba värld. Men trots att de är frusna på plats, berättar de oändligt med historier. Det är humoristiskt, kärleksfullt, nostalgiskt, drömskt, förfärligt och oroväckande. Det är livet och dess drömmar.".

Videon är drygt 45 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 4 maj 2024.


Astrid Bäckström 13 - 28 april 2024

I denna video berättar konstnären själv utförligt, i tal, texter och med musik, om sina ibland mytologiska och ibland ideologiska vävar. Här framträder också personliga väv-porträtt av olika poeter och målare, som gjort intryck på utställaren. Astrid Bäckström berättar:
”Samtliga vävar är gjorda i den klassiskt kvinnligt kodade trasmattetraditionen, där materialet består av återbruk. Här används skjortor, tröjor, byxor och lakan jag fått av släktingar och vänner samt köpt på second hand-butiker. Textilier som i annat fall skulle slängts eller blivit lump. Parallellt med detta kan man också föreställa sig återbruk och omsmältning av tankegods som en naturlig del av skapandeprocessen.”.

Videon är en timme lång och spelades in på Västerås Konsthall under vernissagedagen den 13 april 2024.


Anna Granberg 16 mars - 7 april 2024

Konstnären berättar så här om sin utställning, där flera installationer ingår, på Västerås Konsthall:
"Är en annan värld möjlig? Vad händer med vår uppfattning om världen, om vi förändrar rummet? Om vi vänder och vrider på de tankar och idéer som rummet skapar. Jag önskar att min konst kan få er besökare att fundera över hur vi uppfattar det vi möter i tidningar, TV och i sociala medier. Kan vi påverka det vi ser och hur vi bemöter det? Tack vare min engelska utbildning och mina resor i världen har jag kunnat vidga perspektivet i mitt skapande. Olika tekniker och uttrycksformer blandas i utställningen för att skapa en upplevelse av rummet och konsten.".

Videon är 45 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 16/3 2024.


Björn Owe-Andersson 24 februari – 10 mars 2024

Konstnären är aktiv medlem i Västerås Konstnärsförening och en uppskattad kursledare i akvarell, ABF.

I mer än trettio år har akvarell varit hans uttryckssätt. Varje målning är för honom en resa ut i det okända där slutresultatet inte helt går att kontrollera. Det är för Björn-Owe Andersson en utmaning som både lockar och utvecklar.

I utställningen kan man märka en förflyttning mot det abstrakta hos konstnären. Men det kvalitativa hantverket, där vattnet och pigmenten samverkar i snabba penseldrag och i perfekt symbios med hans intentioner, det ligger kvar som konstnärens signum. ”Med vattenringar min pensel är alltid full, av bländande ljus”.

Videon är 62 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 24 februari 2024.


Ian Newbery 3 - 18 februari 2024

I videon berättar Ian Newbery bl a om sitt internationella konstnärsskap, som omfattar stora offentliga skulpturer, exempelvis ett 14 meter högt verk placerat i Sydkorea. I denna utställning visas mindre, men nog såtunga verk, då materialet ofta är olika stenarter.
Mjukt slipade former möter ofta råa ytor, i kamp eller kanske i symbios. Betraktaren äger tolkningen, understryker konstnären. I träskulpturer möter vi embryon som ett tema, men även växt- och djurgestalter, som indikerar en grundläggande vördnad för alla former av liv på jorden. Något som Ian Newbery på sitt anspråkslösa sätt gärna berättar om.

”En viktig ingrediens i mitt konstnärskap är att vara tillåtande. Jag tillåter mig vandra fritt från material till material, från stil till stil och från tema till tema. Nyfikenhet är ett potent drivmedel. Jag siktar på verk som känns autentiska. Mina verk påstår inget men kan ibland öppna sinnen hos fler än mig själv.”

Videon spelades in på vernissagedagen den 3 februari 2024.Tord Tengstrand 13 - 28 januari 2024

Tord Tengstrand är en multikulturell konstnär i ordets rätta bemärkelse. Han är skulptör, målare, uppfinnare, musiker och mycket mer. I mellanrummen mellan olika discipliner hittar han ofta möjligheter till stor konst. I denna utställning blickar konstnären både bakåt och framåt i tiden. Verken skildrar liv och död, glädje och sorg, ofta med en insiktsfull portion av värme och underfundig humor.

Videon är 40 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 13 januari 2024..


 
Besöksadress: Gallerian, Sturegatan 12, 72213 Västerås       Postadress: Kopparbergsvägen 15, Box 33, 72213 Västerås

      sidan uppdaterad 2024-05-27 / tohbbe